לא מעט מן הבתים המשותפים הוותיקים בארץ נבנו יחד עם מערכת חימום מים מרכזית.תחילה, בוצע החימום ע"י סולר ועם הזמן עברו חלק מהבניינים לחימום ע"י גז.
בקצרה על מבנה המערכת
בבניין נמצא מיכל סולר מרכזי ודוד מים חמים (המספק את המים החמים לכל הדירות) לרוב בחדר שירות משותף בקומת הקרקע. את מיכל הסולר ממלאים לפי הצורך על פי השימוש, ואת עלות הסולר מחלקים שווה בשווה בין הדיירים (או ע"פ צריכת המים החמים במקרה שהותקנו מדי מים חמים פרטיים לכל דירה).
בנוסף לעלויות רכישת הסולר, יש לדאוג לתחזוקת המערכת באופן שוטף ולניקיונה למניעת סתימות ע"י חברות המתמחות בתחום. תחזוקת המערכת נמצאת באחריות ועד הבית או חברת הניהול, כמו גם האחריות למעקב אחר מפלס הסולר במיכל ומילויו בעת הצורך.
חימום מים מרכזי נחשב למיושן מאוד ובעל חסרונות רבים ובכללם:
יש להשקיע כספים רבים בתחזוקת המערכות הישנות, עלות הסולר הולכת ועולה מה שמעלה את מחיר המים החמים לדירות באופן דרסטי (כשהחלופה של דוד שמש מעניקה אפשרות לחימום למעשה ללא כסף ברוב ימות השנה), המעקב ומילוי הסולר מהווים טרחה לוועד הבית, וככלל, המערכת המשותפת מהווה ממשק מיותר בין דיירי הבית המשותף (שכן מחסור במים חמים למקלחת הופך לבעיית כלל הדיירים).
לאור כל האמור לעיל, מובנת העלייה הניכרת במספר הבניינים המבקשים לעבור לחימום פרטי ע"י קולטי שמש ודודים פרטיים (ככל שהמקום על הגג המשותף מאפשר זאת!). עקב מורכבות ורגישות הנושא מפרט חוק המקרקעין את דרך ההינתקות ממערכת חימום מים מרכזית בבית משותף.
להלן השלבים להינתקות פרטית או מרוכזת ממערכת החימום המרכזית בבתים משותפים :
כל בעל דירה רשאי להינתק על חשבונו ממערכת חימום המים המרכזית ובלבד ש:בעל הדירה המתנתק ימשיך לשאת בהוצאות תחזוקת המערכת.המתנתק ימשיך לשלם עבור מילוי סולר עתידי 25% מגובה המילוי שהורגל לו.לא יפגע הניתוק באספקת המים לדירות, בבידוד, במערכת או בחזות הבניין.על המתנתק להודיע בכתב לוועד הדיירים על הניתוק.
ביצוע הניתוק מבחינה טכנית :
2.1 טרם הניתוק יש להודיע בכתב לוועד הדיירים על הניתוק ומועדו.2.2 יש לבצע הניתוק באופן פיסי (חיתוך צינור המים החמים ואיטומו ע"י איש מקצוע מאושר), יש לספק אישור על דרך הביצוע לוועד הבית. על מיקום החיתוך והאיטום להיות גלוי.2.3 מומלץ לקרוא את שעון המים החמים (במידה ויש כזה) לצורך התחשבנות סופית.
נקודות חשובות נוספות :
3.1 במקרה ובו מטרת ההינתקות הינה התקנת דוד שמש וקולטים על הגג המשותף – יש לוודא כי קיים די מקום על הגג המשותף לכל הדירות בבניין, ורק לאחר אישור כתוב לאפשרותהנחת דודים וקולטים כמספר הדירות בבניין, ניתן למקם דוד וקולט באופן פרטי. הרעיון – לוודא אפשרות לכל הדיירים להינתקות עתידית והתקנת דוד פרטי על הגג המשותף.
3.2 במקרה הצורך, על המתנתק לאפשר לוועד הבית להיכנס לדירתו בזמן סביר לבדיקה חוזרת של ההינתקות.
3.3 במקרה בו המערכת המרכזית כוללת גם הסקה וגם מים חמים, לא ניתן להינתק רק מאחדמהשניים. הניתוק חייב להיות משניהם בו זמנית.