האם לוועד הבית יש תפקיד גם כאשר הבניין עומד בפני פרויקט תמ"א 38? או שעדיף למנות נציגים חדשים במיוחד לצורך הפרויקט?
חוק המקרקעין קובע שנציגות הבניין ("ועד בית") היא ישות משפטית, אשר מוגבלת לענייני הבניין המשותף בלבד. סמכותו של ועד הבית אינה תקפה כאשר מדובר בפרויקטים של התחדשות עירונית מסוג תמ"א 38, ולכן על בעלי הדירות להחליט האם להעניק לוועד סמכות זו לצורך הפרויקט. במידה שבעלי הדירות אכן הסמיכו מחדש את הוועד לטפל בענייני התמ"א, ועד הבית הוא זה שהופך הלכה למעשה לנציג הבניין.
יש לזכור שנציגות ראשית כלשהי של בעלי הדירות היא חיונית, ולעתים יש קבלנים או יזמים שלא יתחילו בפרויקט עד שנציגות רשמית שכזו תמונה על ידי בעלי הנכסים. הקבלן, עורך הדין ושאר הגורמים המקצועיים לא יוכלו (וודאי גם לא ירצו) להתנהל מול כל בעל דירה בנפרד. דבר שכזה עלול להאריך את הפרויקט לשווא, עוד בטרם התחיל.
ההחלטה על מינוי הנציגות המתאימה תשפיע בעיקר על לוחות הזמנים: מרגע ההחלטה על יציאה לפרויקט, המשך בביצוע עצמו וכלה בכל הפרטים הקטנים בין לבין. בשל כך רצוי למנות בעלי דירות שיש להם יכולות ניהול כלשהן, מסירות לנושא וגם לא מעט כריזמה. כמובן שזה לא מוריד מהאחריות המוטלת על שאר בעלי הדירות, לחתום על החוזים ולהגיע להסכמות הנדרשות לשם קידום הפרויקט.
ההיגיון הפשוט אומר שאלו הממונים כבר על ועד הבית, הם אלו שיוכלו לשרת את האינטרסים של בעלי הדירות בצורה הטובה ביותר. הם אלו שממילא מנהלים את תחזוקת הבניין באופן שוטף – גבייה, ניקיון וכן הלאה – ולכן הם המועמדים הטבעיים והטובים ביותר לצורך פרויקטים מסוג תמ"א. כל עוד בעלי הדירות מסכימים על כך, הרי שנחסך עוד שלב בדרך אל מימוש הפרויקט – שלב בחירת הנציגות.
לאחר שנבחרה נציגות הפרויקט, עליה יהיה מוטל לבחון את כל ההיבטים הדרושים: היזם / קבלן ויכולתו לבצע את העבודה (על סמך פרויקטים קודמים), עורך הדין שילווה את הפרויקט, אישור החוזים והנספחים, טיפול בסרבני תמ"א במידה שיש כאלה וכן הלאה.
למרות כל הנאמר לעיל, ולמרות שסמכויות הנציגות אכן רחבות, אסור לנציגי הבניין לחתום על חוזים ונספחים בשמו של בעל דירה. כמו כן, בהתאם לחוק, נציגות הפרויקט חייבת לעבוד בשקיפות מלאה מול בעלי הדירות ומול אנשי המקצוע. כל ניגוד אינטרסים צריך לעלות מיידית לסדר היום, על מנת שכולם יוכלו להסיק את המסקנות הנדרשות ולדעת כיצד לפעול.
נציגות תמ"א 38 שנבחרה כהלכה תקצר משמעותית את זמני הפרויקט, תדאג לאינטרסים של בעלי הדירות בבניין ותוודא שהפרויקט יבוצע במלואו לפי החוזה. לפיכך פחות משנה אם מדובר בוועד בית קיים או בנציגים חדשים – העיקר שהם יובאו לאישור כל בעלי הדירות בבניין ויוסכמו על כולם לפעול בשמם.