בכל בית משותף יש שטחים ציבוריים ומתקנים לשימוש כלל הדיירים כמו מעלית ולובי, לכן חשוב למנות ועד בית שתפקידו לדאוג לשירותי ניקיון וגינון, לתחזוקת ציוד כיבוי אש בהתאם לתקנות המחייבות, לדאוג לתחזוקה כללית של המבנה ולתשתיות המשותפות, לבחור בעלי מקצוע לעבודות התחזוקה הנדרשות ולגבות כספים מהדיירים כדי לממן את ההוצאות השוטפות. לוועד בית יש עוד תפקידים חשובים כמו תחזוקת מערכת האינטרקום, דלת הכניסה ואיטום הגג, בנוסף אחת לכמה זמן חברי הוועד מתכנסים כדי לקבל החלטות כמו שיפוץ המבנה, הוספת מעלית, בחירת ספק גז חדש וכיוצא בזה.
תקנון הבית המשותף
על פי התוספת לחוק המקרקעין, תשכ"ט-1969, בבניין בו בעלי הדירות לא התכנסו כדי לקבוע תקנון מוסכם, יחול התקנון המצוי בתוספת לחוק. ראוי לציין כי התקנון המצוי מספק מענה למגוון נושאים מהותיים הנוגעים לאחזקת ולתחזוקת רכוש משותף כמו גג, מעלית, מקלט, לובי, קירות חיצוניים של הבניין, חדרי מדרגות, חדרי הסקה וכדומה. עם זאת, לרוב בעלי הדירות קובעים תקנון בית משותף כדי להסדיר את יחסי השכנות ולדאוג לאחזקה הבניין והתשתיות לטובת כלל הדיירים.
ניהול ועד בית אינו דבר של מה בכך, ישנם בעלי דירות שאינם מעוניינים לקחת חלק פעיל בנושא, בנוסף יש בעלי דירות המשכירים את הנכס, לשוכרים אין אפשרות להצביע באסיפה הכללית אלא אם בעל הדירה העניק להם ייפוי כוח להצביע במקומו. ועד בית נדרש לפתוח חשבון בנק מסודר ולנהל את הנושאים הכספיים כמתחייב בחוק, הוועד פועל בשקיפות מלאה מול בעלי הדירות בבניין, ועליו להתמודד עם נושא הגביה. אחת לכמה זמן ולפחות פעם בשנה, בהתאם לתקנון הנקבע בבניין, מקיימים אסיפה כללית כדי לקבל החלטות חשובות כיצד לנהל את הרכוש המשותף, לעתים מקיימים אסיפה כללית כדי למנות נציגות חדשה לוועד הבית.
תשלומים וניהול תקציב
ועד בית ממונה כדי לנהל את הרכוש המשותף ולדאוג לאיכות חיים גבוהה עבור כל הדיירים בבניין. כדי לממן את ההוצאות השוטפות לניקיון ולאחזקת המבנה והתשתיות נדרשים בעלי הדירות לשלם דמי ועד. על פי סעיף 58 לחוק המקרקעין חייבים כל בעלי הדירות להשתתף בהוצאות הנדרשות לניהול ולאחזקת הרכוש המשותף, בין היתר הוצאות בגין עבודות איטום וזיפות של הגג, תיקון נזילות ופיצוצי צנרת, ניקיון שוטף, בדיקות תקופתיות של מעלית וציוד כיבוי אש, גינון ועוד.
חשוב לדעת כי דמי הוועד נגבים בהתאם לשיטת החישוב הנקבעת בתקנון, לרוב נהוג לחשב את דמי הוועד על פי גודל הדירה, אך יש בנייני מגורים בהם הוחלט בתקנון לגבות דמי ועד שווה בשווה, ללא תלות בגודל הנכס של כל בעל דירה.
בכל ועד בית יש למנות גזבר שתפקידו לנהל את התקציב, על הגזבר לפתוח חשבון בנק על שם ועד הבית, להפקיד את כספי הוועד בחשבון, לקבל חשבוניות חוקיות עבור כל תיקון או שירות, להנפיק קבלות לבעלי הדירה לאחר תשלום דמי ועד, לנהל ספר הכנסות והוצאות ולהכין דו"ח כספי מפורט כדי לשמור על שקיפות מלאה לכל בעלי הדירות בבניין.
חברה לניהול ועד בית
בשנים האחרונות ובגלל הבנייה הרוויה ההולכת ומתרחבת בארץ, ניתן לראות בבתים משותפים רבים ניהול מקצועי של ענייני ועד הבית על ידי חברה מנוסה בתחום. חברה חיצונית לניהול בית משותף פועלת בשקיפות מלאה, במקצועיות, ובאופן אובייקטיבי, החברה חוסכת אי נעימויות מאחר ותפקידה לגבות דמי ועד בית מבעלי הדירות, ותפקידה לדאוג לכל נושאי האחזקה של הרכוש המשותף תוך ניהול מקצועי של הבניין בהתאם לצפיות ולדרישות של נציגי הדיירים.
לפרטים נוספים על ניהול ועד הבית וכיצד תוכלו ליהנות גם אתם מיתרונותיו, פנו אלינו עוד היום ונשמח לעמוד לשירותכם!